Lapaj szerint

Lapaj szerint

Honda, turbók és parasztvakítás

84 komment 2013. május 28. 13:32 - Lapajszerint

Azt a kifejezést, hogy parasztvakítás, gondolom, sokan ismerik. De nem biztos, hogy tudják is, hogy mit jelent. A mi esetünkben azt, hogy valakik, valahol, valamit kitalálnak, és azt bedobják a köztudatba, hogy azzal foglalkozzon a nagyérdemű, és ne valami mással, ami fontosabb lenne. Szóval figyelemelterelés. Amit én különösen utálok!

Hogy mást ne mondjak, mintegy két hete mást se hallok, mint azt az örömteli hírt, hogy a Honda két év múlva, azaz 2015-ben visszatér a Forma-1-be! Hogy el ne ájuljak! Még szinte előttem van a nap, amikor bejelentették, (négy éve talán?) hogy elegük van az egészből, itt hagynak csapot-papot, inkább veszítsenek egy halom pénzt, de elmennek. Ekkor vette meg Ross Brawn emlékezetes egy dollárért (de lehet, hogy tíz, vagy száz volt, de több nem) az egész Honda cuccot és nyert vele, lényegében a Honda pénzén két világbajnoki címet. Egyet Jenson Button, a másikat a csapat 2009-ben. És ebből lett a máig is csak vergődő Mercedes csapat. Most meg visszajönnek. No nem ma, dehogy…De nem is holnap! Hanem majd 2015-ben egy olyan fantasztikus motorral!...

Biztos, hogy fantasztikus lesz. A Honda, a Forma-1-ben eltöltött 26 éve során csak fantasztikus motorokat gyártott. Éppen tegnap találkoztam egyik volt versenyző barátommal, akinek, amikor Honda díler lett, hatalmas javító hátteret kellett építenie, a gyári előírások szerint, és emiatt csaknem csődbe is ment.

Mert a Hondák nem romlottak el, senki nem ment javíttatni. Fel kellett vennie mellé egy másik márkát, hogy legyen az embereinek munkája. Most még itt sincsenek, de már most többet beszél róluk a világ, mint arról, ami most történik a Forma-1-ben. Jó, mi?!  És főleg azoknak lesz jó, akik megérik majd 2015-öt! Hogy mit?...

1992-Honda-Formula-1-car.jpg

Másodpercenként 1,8 ember hal meg a világon, ez évente 56,7 millió embertársunkat (vagy bennünket) jelenti. A Honda visszajöveteléig ez szűken számolva is 100 millió ember! Morbid dolog nemde?! De akkor miért nem azzal foglalkozunk, ami ma van, vagy legfeljebb holnap.

„A folyón akkor kell átkelnünk, amikor odaérünk!” - Ha odaérünk. Ezért én inkább megint a múlthoz fordulok, egy kis áttekintésért, remélve, hogy az már nem változik meg belátható időn belül… Az idézeteket egyébként A Forma-1 fél évszázadon túl című könyvemből veszem.

Gyakorlatilag két elnyűhetetlennek látszó motor uralta éveken keresztül a versenyeket: a világ legsikeresebbje, a Ford Cosworth, meg a Ferrari, amely egyáltalán képes volt vele úgy ahogy lépést tartani. Jönnie kellett végre valaminek, ami fölkavarja ezt az állóvizet.

És jött is. A Renault-turbó. Maga a turbómotor már a múlt század (ez bizony a huszadik századot jelenti) elején ismert volt, illetve ismert lett volna, ha meg tudták volna csinálni, megfelelő anyagok és technológia híján azonban sokáig nem tudtak mit kezdeni az elgondolással. A kompresszoros motor egyszerűbb dolog volt: a főtengelyről meghajtották valahogyan a töltőszivattyút (kompresszort), aztán már készen is volt. A lényeg ugyanis: abba az égőtérbe, amelyben az égés (gyengébbek szerint a robbanás) történik, minél több éghető anyagot és oxigént bejuttatni.

000111_011.jpg

Atmoszférikus, azaz szívómotoroknál ez az érték értelemszerűen nem érheti el az egy atmoszférát, mert a motor végig szív, azaz pusztán a légnyomás nyomja bele a keveréket. Kompresszorral vagy másmilyen szivattyúval ez a nyomás viszont gyakorlatilag tetszés szerint növelhető. Növelték is. A turbó meg azért turbó, mert turbinaszivattyút használnak, mégpedig ikerszivattyút, amelynek egyik tagja, egyik kereke hajtja a másikat. A hajtókereket, amelyen a kipufogógázt vezetik át, ezek az igen magas hőmérsékletű gázok hajtják, forgatják, fehér izzó állapotban, és percenként 100-140 ezres fordulatszámmal. A másik szivattyú ezzel azonos tengelyen van, azonos fordulatszámmal forog, de nem lehet magas a hőmérséklete, mert ez nyomja a hengerbe az üzemanyag-levegő keveréket, amelynek viszont csak akkor szabad elégnie, amikor a gyertya meggyújtja.

Az ehhez szükséges anyagok megtalálása, és az egész technológia megvalósítása meglehetősen nehéz, ezért a Renault előtt senki sem vacakolt vele. Amikor viszont a Renault már 1976-ban be tudott mutatni egy olyan másfél literes turbómotort, amely literenként 350 lóerőt teljesített, egyszerre mindenki számára érdekes lett a turbómotor. Valóságos turbóláz tört ki, és nemcsak a Forma-1-ben, hanem a személyautó-építésben is.

Később a Mercedes az utcai autóiban megint újraélesztette a kompresszort (ebben mindig nagymester volt), amelyet ezúttal már elektronikusan vezérelt, s egy kicsit így meg is tudott „csúsztatni". (A kompresszor hátránya ugyanis, hogy a motor főtengelye és a kompresszor között rugalmatlan, állandó kapcsolat volt korábban.)

De maradjunk csak a turbóknál. Ezek a motorok érték el először, huszonhat év után, az ötvenes évek Alfáinak fajlagos teljesítményét, és csináltak forradalmat a Forma-1-ben. A Renault ellenfelei is igen gyorsan kapcsoltak. A nyolcvanas évek elején már indult a BMW, a Honda, a TAG-Porsche, és csinálta a jobbnál jobb turbómotorokat, sőt, a Ferrari sem maradhatott ki a sorból. A teljesítmények az égig szöktek, és csupán a motorok szerkezeti szilárdságától függött, hogy mekkora teljesítményt merjenek kihozni a másfél literes kis vacakokból.

honda-ra168e_2.jpg

A versenyzők menet közben egy-egy gomb elfordításával akár ötven plusz lóerőhöz is juthattak, szóval felfordult az egész világ. Ehhez jött még mindaz, amit az aerodinamika ekkor már nyújtani tudott, és elszabadult a pokol. Amit aztán a felhasználható üzemanyag mennyiségével, turbószűkítőkkel és minden egyebekkel kordában igyekeztek tartani, ám végül is nem lehetett elkerülni a dicstelen véget, mert nem lehetett ellenőrizni a szabályok betartását - be kellett tiltani a turbómotorokat!

A történethez hozzátartozik még, hogy az első turbo-világbajnokságot nem a lavinát elindító Renault-nak sikerült megnyernie, hanem a BMW-nek, Nelson Piquet révén. És többek között ez az, amit a Régie Renault a mai napig sem képes megbocsátani Alain Prostnak, (ő ült ekkor a Renaultban), s hagyta csődbe menni is akár, csapatfőnökként. És még valami: a BMW is, és az összes turbó-gyártó, lényeges Renault alkatrészeket, vagy megoldásokat használt fel a saját motorjához. Ilyen az élet. A teljesítmények már valóban uralhatatlanok voltak, messze ezer lóerő fölött jártak, és a határ valóban csak a csillagos ég lett volna.

Amikor a turbókat menesztették, az FIA vezetői úgy gondolták, hogy a helyükbe lépő atmoszférikus motoroknak legalább három és fél litereseknek kell lenniük, hogy a teljesítménycsökkenés ne legyen túlságosan drámai, se a versenyzők, se a nézők számára. Azt ugyanis senki sem gondolta végig komolyan, hogy az atmoszférikus, háromliteres motorok is fejlődhettek, vagy fejlődhetnek annyit az elmúlt évek alatt, hogy helyettesíteni tudják a méregerős turbókat. Pedig így volt, illetve lett.

Hatévnyi kitérő után ugyanis ismét szabályt kellett módosítani, és vissza kellett hozni a háromliteres motorokat. De milyen motorokat! A jó öreg Cosworth, amikor feladta a turbókkal való versenyt, megközelítően 500 lóerőre volt képes, és e határ körül mozgott minden létező háromliteres. Amikor azonban visszatértek az új háromliteresek, a világcsodája Renault-motor már megközelítően 800 lóerőre volt képes! Közben persze ott volt hat évig a három és fél liter. Az első három évben a japánok vitték el a pálmát. A Honda úgy tért át a maga hathengeres, másfél literes, 900 lóerős turbójáról a 10 hengeres atmoszférikus motorjára, 1988-ról 1989-re, hogy alig százötven lóerőt veszített. Ennyi volt ugyanis a különbség a két motorja között.

Volt azonban egy óriási felfedezése, és ezt fiatal, új szemléletű mérnökeinek köszönhette. A tízhengeres beosztás. A klasszikus 6-12-24, vagy a 4-8-16 hengeres megoldásokon nemzedékek nőttek fel, s megdönthetetlen tételnek tűnt a 6, vagy 12 henger, mint a legjobban kiegyensúlyozható, s emiatt a legjobban megforgatható elosztás. Aztán jött a civilek között az öthengeres Mercedes-dízel, a háromhengeres japán kis-kocsi, és végül megérkezett a japán tízhengeres a Forma-1-be. És itt is maradt.

Kiszámították, hogy ezzel lehet a legnagyobb teljesítményt elérni. Érdekes azonban, hogy 1992-re a Honda előhozott egy 12 hengeres motort is, egy év múlva viszont a Renault tört be, és vert tönkre hat éven keresztül mindenkit, a maga tízhengeres, előbb három és fél, később háromliteres motorjaival. Az 1993-as Renault, amelynek természetesen voltak előzményei is a kilencvenes évek kezdetétől, már 830 lóerőt adott le 15 500 fordulaton Az 1995-ös, már csak háromliteres RS7-es pedig, 16 000 fordulattal szintén, valamivel már 800 lóerő fölött tudott. És amikor a Renault visszavonult!! (mert nem talált méltó ellenfelet), akkor ez a motor már 17 000-et fordult, és 840 LE-t teljesített! Itt ugye a fordulatszámok emelkedése tűnik azonnal szembe, és valóban a teljesítmény-növekedés legfőbb záloga ez lehet.

Ezt viszont csak olyan elektronikus motorvezérléssel lehet elérni, amelyről korábban senki még csak nem is álmodhatott. Ami pedig nem is igen látható: nagyon sok múlott a hengerek számán kívül a V motorok nyílásszögének a megválasztásán is. Itt korábban a 90 fokos megoldástól indultak, és jutottak el a 72, majd a Renault a 67 fokig. A Honda próbált 60 és 75 fokot is. Amikor pedig a visszavonult Renault helyébe lépett a Mercedes a győzelmi sorban, akkor a 10 henger mellé 72 fokos szöget választott. A lényeg azonban az elektronikus vezérlés, és a hihetetlen pontosságú megmunkálás. Gondoljunk csak bele: ilyen fordulatszámnál meddig is van nyitva egy-egy szelep?!

Lezárásként még egy kis nosztalgia:

Képek forrása:
http://goo.gl/z7Bg2

http://goo.gl/s5Yfy
http://goo.gl/flD9I

A bejegyzés trackback címe:

https://lapajszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr875320894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.05.28. 14:21:13

Jó kis cikk.

Éns em értettem a honda körüli lekesedést. A két japán iszonyatosan leégett az F1ben a 2000es években.

A Brwan VB cím Merci motorral az utólsó de talán legkiméletlenebb fricska volt az élettől.

szatyi 2013.05.28. 14:31:27

Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy az atmoszférikus motoroknál bizonyos fordulatszám tartományban lehet egy picit nagyobb az indikált nyomás, mint a légköri. Ügyes hangolással elérhető, hogy kelvin-helmholtz hullám alakuljon ki a szívócsőben, ami a szívószelep nyitásakor odaérve kis túlnyomásként jelentkezik. De ezt nekem is csak mesélték.

Tizenkettő 2013.05.28. 15:01:36

@szatyi: Ezek a rezonátorok veszélyes kis dolgok, mert lehet, hogy egy bizonyos fordulatszám mellett tényleg segít, de elképzelhető más tartományban meg pont ellenkezőleg hat.

Tizenkettő 2013.05.28. 15:06:54

Végignéztem a videot és azért az ember ezután döbben rá milyen egy gagyi videojátékká degradálták az évek alatt a sportot. DRS meg KERS meg gombnyomogatós váltó.....

karlmann 2013.05.28. 15:08:24

Na igen, gyanítom muszáj volt levenni az éber tekinteteket a gumikról és Ecclestone-ról. Most meg szépen robbant a bomba a Pirelli-Merci teszt miatt! Ne felejtsük el a Merci nem állt be a sorba és nincs érvényes Concorde egyezmény idén. Mert amikor a legutóbb nem volt, akkor háború végén lett Ecclestone az F1 tejhatalmú ura. Ennek köszönhette, azt, hogy császár lett és most joggal tart attól, hogy egy új trónkövetelő letaszítja. Ja és akkor zajlott épp az első F1 gumiháború a Michelin és a Goodyear között. Nem véletlen hát, hogy eljárás van az öreg ellen, aminek eredményeként, lehet, hogy a végén a böriben köt ki. Na emiatt van minden. Szerintem.

Tizenkettő 2013.05.28. 15:15:21

@karlmann: Azért szerintem Brawn se semmi egy figura. Ahova beteszi a lábát ott folyton megy a trükközés, szemétkedés a többi csapattal szemben.

sandor26 2013.05.28. 15:20:59

" A turbó meg azért turbó, mert turbinaszivattyút használnak, mégpedig ikerszivattyút, amelynek egyik tagja, egyik kereke hajtja a másikat." JAJ,JAJ!
Mondjuk úgy: turbinával hajt kompresszort.
Figyeljünk oda, köszönöm!

Negrogo 2013.05.28. 15:39:16

A masiik vicc az, hogy mikor a mclaren honda nyert es #1 volt akkor az inkabb a sasszen mult ergo a mclarenen es a ket pilotan es legkevesbe a Honda motoron! :) De hat mashol is felejtettetik el a tortenelmet es butitanak itt miert ne lenne igy? Brawn meg ugy nyert a volt gari Honda csapattal, hogy csaltak ami kiderult csak hat szar volt a szabalymegfogalmazas igy a gyakorlatban egy szabalytalan az elmeletben meg szabalyos autoval nyertek oltonyos bunozo modon. Erdekes utan sehol nem voltak evekig es most kezdenek ujra erore kapni az is a "nem teszt" lehetoseg miatt. Szoval lehuzhato vb cim es riszkeptre nem melto vb cimek egyike volt a Williams agyon elekronikazot 93-as autoja es cime mellett egyetemben pl. Persze itt is csak utana kovetkezo evben tiltottak be ezeket a dolgokat KONKRATABB szabaly megfogalmazassal hisz mindig egy kiskapu lett kihasznalva nem Brawn volt az elso aki sportszerutlenul jatszott. A BMW miert szalt ki? Az se veletlen mert megunta epp ki a kedvezmenyezett es, hogy idotak formaljak a szabalyokat. Lehetne meg beszelni itt sok mindenrol. Sok embernek lehetne felnyitni a kis szemet.:)

Agytörzsy Professzor 2013.05.28. 16:01:35

"mennyi?husz!"

A '94-es Benettonos csalóautóról nem is beszélve :D

Negrogo 2013.05.28. 16:21:57

@Agytörzsy Professzor: Briatore is egy fasz volt de akkor meg nem mert gondolam a kiporges galtora gondolsz csak hat ott akkor visszanyalt a fagyi mert a vadaskodo csapatoknal derult ki foleg es mas csapatoknal is(nem 1-2), hogy trukkoztek ezzel ugyanakkor a Benetton autoiban nem talaltak "csak" rajtautmatika feleseget persze az szint ugy tilos volt. Es ok a fentebb irt kommentemben levo ket parostol elteroen a kovetkezo (95) evukben is jol szerepeltek. Az egy nagyon jo kis auto volt akkor Shumi meg nagyon gyors!

Lapajszerint 2013.05.28. 16:40:50

@sandor26: Ne mondjuk úgy, mert összekeverjük a dolgokat. A kompresszor alatt a dugattyús légsűrítőket értjük, és ezeket kár lenne összemosni a turbinákkal. Én ugyanis még nem hallottam „turbinakompresszorról”, és nem véletlenül nem. Autós értelemben a „kompresszoros” azt jelenti, és ősidők óta használják is, hogy a motornak fizikai, állandó, merev összeköttetése van a kompresszorral, (egy lánccal, vagy fogaskerekekkel), és ezért együtt sírnak, együtt nevetnek.

A turbó más. Itt az összeköttetés nem merev, hanem két (összenyomható) levegő oszlop (sugár) köti őket össze, amelyből bosszantó „késés” is adódik, a turbó lyuk, szóval ez egy kicsit más tészta…

Ennek ellenére:

Az én (húsz évvel ezelőtti) fogalmazásom lehet, hogy félreérthető, de mégis közelebb áll a valósághoz. Mert két, egy tengelyre fűzött turbina kerékről van szó (ezért iker), amelyeket egy fal választ el egymástól. Az egyikbe bevezetik a kipufogógázt és meghajtják vele a kereket, (ez fehér izzó lesz), amely azután megforgatja a vele egy tengelyen lévő másikat percenként legalább százezres fordulattal. Ez a másik beszívja a friss levegőt és befújja a rendszerbe. Szív is fúj is, „komprimál” is. Ha innen nézem szivattyú, ha onnan nézem „fuvattyú”, ezen jól elvitatkozgathatunk…

Lapajszerint 2013.05.28. 16:41:25

@szatyi: Ami a szívócsőben keltett levegőrezgést illeti, az nem semmi. Hosszú évekig nekem is volt egy Opel Omegám, amelyben egy Dual rendszerű motor volt (az Év motorja akkor), és az „rezegtetett”, és valóban szinte turbós érzést keltett, csodálatos motor volt.

Lapajszerint 2013.05.28. 16:43:37

Azt pedig sajnálattal és sokadszor „közlöm”, hogy Bernie-nek mindig több esze volt, mint a körülötte lévő több száz okos embernek. Most azért perlik,mert lebukott az a bankár, akinek Bernie „adott” csak úgy hatszázmillió dollárt, hogy majd kezdenek vele valamit. Kérni nem kért semmit, de most azt bizonygatják, hogy megvesztegette a fickót… Ő meg azt mondja annak ad dohányt, akinek akar…

Mellesleg csak reménykedj: ha ugyanis Bernie nem lesz, akkor Forma-1 se sokáig lesz. Szétkapkodják az adósok. Az utódok meg legyilkolják egymást. A Forma-1-et ugyanis nem az Angolkisasszonyok zárdanövendékei játsszák.
Ami pedig a „csalásokat” illeti?!
Nem én mondom, maga Ecclestone mondja a könyvében: „A Forma-1-ben mindig is csaltak, és most sincs másképpen.”
Akkor meg minek nézitek, nézzük?!
Elmondom. Egy példával.

Egy időben (bármily hihetetlen), én voltam a Tévétorna szerkesztője. Hosszas fejtörés után a szereplőkkel, (olimpiai helyezettek és Európa-bajnokok, TF tanárok) kitaláltunk egy szerintünk tökéletes, csoportos gyakorlatot. Műsorra tűztük, aznap este leégtek a telefonvonalaink, hogyan lehet egy ilyen pocsék valamit leadni?! Kaptam róla letolást levelezőlapon is. Hát levettem a műsorról. Néhány nap múlva újabb lapot kaptam, ugyanazoktól.

„Kedves szerkesztő Úr! A múltkor azt kértük vegyék le azt a gyakorlatot a műsorról, most viszont azt szeretnénk kérni, hogy tegyék vissza, mert úgy érezzük, hogy hiányzik. És ha majd megint nem tetszik, akkor kikapcsoljuk a készüléket!... Aláírás.”

Ennyit a nézőkről.
Ha csalnak: ott a kapcsoló!

Magnat 2013.05.28. 16:45:24

Arról lehet tudni valamit, h hogy és hol akarják limitálni a turbómocik teljesítményét? Nyilván szűkítővel mindenképpen, de hány lóerő a cél?

Negrogo 2013.05.28. 16:48:05

@Magnat: Kevesebb biztos nem lesz mint most van az biztos hacsak nem vmi drasztikus folytas lesz...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.05.28. 16:56:00

Feltételezem, a Senna-film általi rezgések azok ami miatt az átlagembert is jobban érdekli, hogy jön vissza a Honda (a McLarenhez). Olyannyira, hogy szerintem többen már el is felejtették, hogy nemrégiben gyári csapatként mentek, a vége felé igencsak... hmmm... harmatos teljesítmént produkálva.

ENNEK a fényében ez nem lenne túl nagy hír. Mint ahogy az is viszonylag kevés embert hozott lázba anno, hogy jön a BMW. Vagy - témánál maradva - a Renault hivatalos visszatérése (mondjuk ők maradtak is félhivatalosan).

Ebben a sztoriban igazából arra leszek leginkább kiváncsi, hogy a McLaren bevállal-e majd egy Marlboro-szerű festést, mint ahogy a Lotusnál ott a JPS-minta, vagy a Rothmans-szerű dolog a Williams-nél tavaly.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.05.28. 17:08:04

@Lapajszerint: Ez kicsit olyan, mint amikor gyakornok voltam egy kereskedelmi rádióban (azóta megszűnt). Ülünk bent a stúdióban a műsorvezetővel, egyszer csak odaszól:

"Mondj egy nevet!"
"...ööö... Kovács Géza..."

ráklikkel a REC gombra

"A CD-csomagot pedig Kovács Géza nyerte, ezúton is jó szórakozást kívánunk hozzá, nyereményét pedig átveheti a...."

Ugyanis volt egy nyereményjáték, de abba SENKI nem küldött megfejtést. Elmondása szerint az a hallgató számára nem kerek, ha nem zárják le a történetet, de az még gázabb, ha elárulják, hogy a kutyát nem érdekelte amit felajánlottak."

Igaza volt.

laverdasfc 2013.05.28. 17:19:35

@Lapajszerint: sandor26-nak van igaza.
A "turbo"-s motorok feltoltesi rendszerenel van turbinaoldal es kompresszoroldal. A egyik erogep, a masik munkagep, mely hajtasahoz az energiat a motor toltetcsereje adja. A "kompresszor"-os motorokban csak kompresszoroldal van, mert az erogep szerepet kozvetlenul a motor veszi at.
Az ikerszivattyukat folyadekok szallitasanal hasznaljak. Parhuzamosan kapcsolt szivattyuk a terfogataram illetve a redundancia novelesenek celjabol. Ikerszivattyunal mindket oldal munkagep, az erogep nagyreszt villanymotor.

sandor26 2013.05.28. 17:34:44

A helyzet fokozódik:
"A kompresszor alatt a dugattyús légsűrítőket értjük, és ezeket kár lenne összemosni a turbinákkal." - és a turbokompresszorok? Spec. a turbó kompresszora: axiális belépésű és radiális kilépésű (talán radiax?) turbokompresszorés ugyanez fordítva a turbina.
www.kadekticaret.com/turbo-parts.gif
És még: "Mert két, egy tengelyre fűzött turbina kerékről van szó (ezért iker) ..." - még egyszer leírom: közös tengelyre van felfűzve egy turbina és egy kompresszor. Úgy érzem, itt komoly fogalmi zavarok vannak. Inkább nem kéne írni róla. Szó sincs "vitatkozgatásról"

magyar anya 2013.05.28. 17:47:06

A Hondáért lehet lelkesedni, már ha valaki teljességében nézi a dolgokat. Nemrég hallottam ismét egy kedves ismerősömtől azt, hogy történhet még olyan - ha a naptár is úgy hozza, mondjuk 2016-ban - hogy egy adott hétvégén megnyeri a Honda motoros Mclaren az F1-et, a Honda motoros valamelyik csapat az Indycart, Michelisz a WTCC-t, a HSV-010 GT a Supergt500-at, a CR-Z GT a Supergt300-at, a HPD az American Le mans LMP1-et, valamilyen Superboat vagy Powerboat csapat a Michigani versenyt, a Repsol Honda a MotoGP-t, a Castrol Honda a Superbike-ot, a Pata Honda Supersport-ot, a motocross és a supercross vb. hétvégi versenyét. Meg ki tudja még mi mindent a helyi bajnokságokban. És mindezt mondjuk augusztus 5-én. Ha ráfeküdnének meglenne. Melyik cég tudná ennek a negyedét megcsinálni a Hondán kívül? Semelyik.

magyar anya 2013.05.28. 17:48:14

Ja, és ha nem is ebben az összetételben, de lehet, hogy volt már ilyen.

atesz77 2013.05.28. 17:52:27

Kit érdekel hogy Lapaj jól írta-e le a hivatalos nevét a turbónak?! Szerintem aki akarta értette.
Szakadjatok le már a témáról!
Én azért várom a hondát,illetve a durva motorszabály-módosítást. Hátha izgalmasabb versenyeket látok mint most.Ez a gumispórolósdi elég szánalmas. Régen nem láttam motorhiba miatt kiállt kocsit.Pedig az bevitt egy kis plusz izgalmat,hogy egyáltalán kibírja-e a technika. Nekem jobban tetszik a kitaposom a belét versenyzés, mint a lassú körözés.
A hülye pirelliseknek nem értem miért éri meg ez az óriási negatív reklám? Soha az életben nem vennék pirellit.SOHA.
Az agyonszabályzással sem értek egyet. Ha akarsz cserélsz gumit-ha akarsz nem. Bármilyen gumit használhatsz. Ha akarsz tankolsz verseny közben-ha akarsz teletankkal indulsz.
A végén aki elől van,az nyert. Mint a motorosoknál.

Agytörzsy Professzor 2013.05.28. 18:06:44

"Másodpercenként 1,8 ember hal meg a világon, ez évente 56,7 millió embertársunkat (vagy bennünket) jelenti. A Honda visszajöveteléig ez szűken számolva is 100 millió ember! Morbid dolog nemde?! De akkor miért nem azzal foglalkozunk, ami ma van, vagy legfeljebb holnap."

Ez hogy jön ide amúgy? Tipikus "rinyáljunk valamin aminek 0.0001%-ban van köze a témához. Az addigra termelődő hullák 90%-a nyugger 80 éves papik lesznek, ők meg nem nagy F1 fanok. Vagy ha szóba hozod nekik akkor "á igen a Graham Hill"

superfrog 2013.05.28. 18:28:37

Ecclestone elég okos a maga a módján, csak addig tervez, amíg él, ha 20 éve felfordult volna, akkor lenne esély hogy az F1 nem egy kártyavár lenne hanem egy nézhető show.A sok ostoba ország tejel a rendezvényért, de senki nem tudja elmondani mi ebben a bolt. nem jön be az összeg, az országimázs baromság meg az 1 biteseknek jó indok. elképzelem ahogy holnaptól nem megy turista thaiföldre mert se olimpiai aranyuk, se F1 se foci vb nincs ott........... röhej
vinnyognak a csapatok, hogy tül drága, a Lotus nyerő csapat és gigaveszteséges. öntik a pénzt a baromságba. minek ennyire durva aerodinamika, mikor abból az utcán már nincs kézzelfogható haszon?! költségplafont nem csinálnék, az úgyis csak a melegágya a csalásnak. egyszerűen extra súlyt dobálnék kocsikba. a csoró csapat a szappanosládával is tudna nyerni, mert aki nyer kap mondjuk 100 kg pluszt megnézném a redbull fölényt egy 500 kg-val nehezebb kocsival. a csóró csapat meg beerősödik. én régen minden gp-t néztem, kb 10 éve összesen nem tudok megnézni 1 futamot elejétől végéig mert unalom. és a haveri kör ugyanezen véleményen van. mikor be kell lelkesedni mert volt 4 előzés a pályán. pfff
ma hajnalban néztem meg a monacoi versenyt nagyjából, vicces hogy gp2-es tempót mennek. ezzel az erővel texas holdemben is lejátszhatnák. egyébként ha a súlyozás nem jó(pedig a legjobb lenne arra hogy kevés pénzből is legyen esély jól menni)lehetne az aerodinamikán is könnyen nyírni, az is viszi a pénzt.például megnézünk egy 20 éves első szárnyat, már már primitív. miért nem írják le paraméterekkel, hogy 5 darabból kell lennie ebból 2 állítható nem lehet rajta lyuk, és 1 elem csak 1 irányba görbíthető. rögtön nem kéne 40 mérnök aki azokat tervezi, elég lenne 3 is. persze én autóversenyt szerveznék belőle, de egy gyárnak ez nem biztos hogy érdeke. neki az a jó ha beönti a nagy zsetont akkor nyerjen.
egyébként furcsa valahol az egész, mert lehet hivatkozni a forma-1-re de hogy se mercit se renault-nem vennék soha az biztos, nyerhetnek bármit bárhol. nah várom az anyázásokat :))

2013.05.28. 18:32:55

@magyar anya: Ezzel csak az a gond, hogy pl. az IRL Honda motorját tudtommal az Ilmor fejleszti, ugyanaz a cég, aki a Mercedes F1-es motorjait. Tehát csak annyiban Honda, hogy fizettek érte, hogy a nevük alatt fusson, mint annak idején a TAG a Porschénak, a Yamaha a Juddnak, vagy most a Mercedes az Ilmornak. Az igazi parasztvakítás az, amikor a Honda a környezetbarát technikára hivatkozva jön vissza a F1-be, miközben a F1-es motorok fejlesztésének eredményei az utcai autók esetében használhatatlanok - ráadásul még csak nem is saját fejlesztések, hanem egy külsős cégé.

klacus 2013.05.28. 18:38:26

A videó nagyon jó!
A mai kormányokhoz képest, egy kicsit egyszerűbb, ezen csak a duda van :-)

superfrog 2013.05.28. 18:41:57

@nemorino: a yamaha nem a Hart-nak fizetett?
mondjuk a lényegen nem változtat

1kutya 2013.05.28. 20:45:25

@nemorino: mondjuk ilyen alapon a mclaren indulhatna nissan motorral is (jelenleg ugyanis nissan blokk van az utcai MP4-12C-ben :)

eszgbr 2013.05.28. 22:20:17

Ez a csalás olyan dolog, hogy minden motorsportban csinálják, legfeljebb nem derül ki, vagy ha kiderül, akkor nem kap akkora hírverést mint a Forma-1-ben. Egyébként aki nem próbálkozik az nem is viszi semmire, lásd BMW. Az utóbbi időkben azok a csapatok voltak jók, ahol a csapatfőnök igazi simlis gazember volt, lásd Todt, Briatore, Dennis, Brawn.

Vagy ott van Newey, aki mindig kitalál valamit, épp ezért soha nem fehér vagy fekete autót tervez, hanem szürkét, a Red Bullba is szinte minden évben bele lehetett kötni, mégis engedték versenyezni. Egyébként a mai F1-nek az a rákfenéje, hogy minden agyon van szabályozva, ha valaki kitalál valami újat, azt rögtön támadják, év végén meg betiltják. Ha nagyobb szabadságot kapnának a tervezők változatosabbak lennének az autók és mindenki úgy boldogulhatna ahogy tud. A kicsik is lehetnének eredményesek, ha lenne egy jó ötletük. Gondoljunk bele mi lett volna ha a hetvenes években is olyan vaskalapos motorszabályozás lett volna mint most. A turbót soha nem vetette volna be a Renault, talán be sem szállnak az F1-be. De raliban is ugyanez volt, egyszerre lehetett két és négykerékhajtású autókat tervezni, de csak az Audi vette a fáradságot, hogy tényleg kifejlesszen egy jó összkerekes hajtást, rögtön forradalom is lett belőle.

motor77sport 2013.05.28. 22:42:59

Csak nekem tűnik úgy hogy ez egy hondalehúzós renaultdicsőítő cikk?

Lapajszerint 2013.05.28. 23:33:23

Kedves @motor77sport: eszem ágában sincs "lehúzni" a Hondát, ahogy írtam, fantasztikus motorokat (és hozzá autókat) gyártottak, ahogyan a többiek is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.29. 06:49:06

Szerintem nem lenne itt baj, csak az idióta szabályokat kéne kiszórni... Az ilyen "védekesés közben egy irányváltás" meg hasonlókat - ez így nem verseny!

whale 2013.05.29. 07:03:16

@Lapajszerint: Zöldséget tetszik írni a bácsinak. Tessék szépen utána nézni és nem érzésből írogatni. Laverdasfc olvtárs írta meg a legpontosabban a dolgot, tessék szépen megtanulni. Sosem késő és nem szégyen. Butasághoz ragaszkodni viszont az...

whale 2013.05.29. 07:04:23

@ColT: Ripityára törnék egymást és évente meghalna valaki...

magyar anya 2013.05.29. 07:58:49

@nemorino: az Ilmor önállóan teljes motort nem tudna fejleszteni, az inkább úgy megy hogy egy alap motort optimalizálnak, de a bonyolultabb egységeket alapként megkapják. Ez a nagy gyárak részéről inkább gazdasági kérdés, mintsem műszaki. Ha mondjuk a Honda vagy a Mercedes akarná holnap megvenné kp.-ból az egész Ilmort. A többi amit írtál az más cégre vonatkozik, nem a Hondára.
A környezetbarát technológiát az F1-ben jelen esetben a kisebb turbós motor és az energia visszanyerő rendszer jelentheti. Az újfajta benzines turbókban nem tudom mennyi a potenciál, de az energia visszanyerő rendszerekben hatalmas.
Egyébként nem értem, hogy amit írtál miben válasz arra, amit én írtam.
Ugyanis ha a naptár is úgy hozza, mondjuk 2016-ban - hogy egy adott hétvégén megnyeri a Honda motoros Mclaren az F1-et, a Honda motoros valamelyik csapat az Indycart, Michelisz a WTCC-t, a HSV-010 GT a Supergt500-at, a CR-Z GT a Supergt300-at, a HPD az American Le mans LMP1-et, valamilyen Superboat vagy Powerboat csapat a Michigani versenyt, a Repsol Honda a MotoGP-t, a Castrol Honda a Superbike-ot, a Pata Honda Supersport-ot, a motocross és a supercross vb. hétvégi versenyét. Meg ki tudja még mi mindent a helyi bajnokságokban. És mindezt mondjuk augusztus 5-én. Ha ráfeküdnének meglenne.
És a versenyzők Honda Jettel mennek utána Tokióba ünnepelni.
Melyik cég tudná ennek a negyedét megcsinálni a Hondán kívül? Semelyik.

Grifter 2013.05.29. 08:55:40

Mondjuk ez az egy dolláros dolog azért gyanúsan legenda sztori, mert a wiki szerint 110 millió fontért (40 milliárd forint) adta el fél évvel később a Mercedesnek, az meg úgy azért vicces lenne.

Globetrotter2014 2013.05.29. 09:05:41

@Grifter: itt nem apénzről szólt a dolog hanem a lehető legkisebb beégéssel. Akkor a válságra foghatták, aki vinni akarta vihette ahogy akarta (ha emlékszer rá a Honda volt 2008ban az egyetlen szinte teljesen szponzormentes autó). Ha nem sikerül eladni sokkal égetőbb módon tud csak kiszállni a Honda.

szatyi 2013.05.29. 09:31:09

@Lapajszerint: Ha a 3000-es sorhatosról van szó, olyan volt apámnak is, sőt, még mindig megvan leállítva egy csarnokban kb. nyolc-tíz éve. Lehet, hogy ideje lenne elővenni. Tényleg jó, bár nyomatékból dolgozik inkább.

De ha megengedsz még egy pontosítást: a kompresszornak hívott alkatrész az autókban, az szinte mindig roots fúvó vagy csavarkompresszor attól függően, hogy szállítási mennyiségre vagy végnyomásra optimalizálnak. A roots fúvó egyszerűbb - olcsóbb, ha megnézed hogy néz ki egy csavarkompresszor sűrítőfokozata rögtön rájössz miért. Dugattyús kompresszor szerintem autóban nem volt.

szatyi 2013.05.29. 09:39:49

Ja, majd' elfelejtettem, van még a mostanában terjedő ú.n. "elektromos turbo kompresszor" is :)

Grifter 2013.05.29. 10:34:36

@ZF2: Én mindent értek, de azért elég ritka ilyen szinten, hogy valakinek ne tűnjön fel, hogy birtokol pár millió fontot, vagy hogy úgy mondjuk, egy potenciális esélyes F1 csapatot és azt csak úgy eldobja. (Kivétel, ha állami vagyonról van szó ugye, de ott nem a saját f*szukkal verik a csalánt :D)

Azt elhiszem, hogy a töredékéért vették, vagy hogy kaptak mindenféle supportokat még ingyen és hasonló vállalások a Honda részéről (mittudomén hogy megy ez), de az durva túlzásnak érződik, hogy holmi ezüst dolláért adták volna át azt, ami némi kipofozás után (márciusról beszélünk ugye) az lett ami.
Persze ki tudja milyen okosságok voltak a háttérben, lehet hogy éppen durván pánikolt a Honda. DE még így is 1,7 millió font hasznot termelt a csapat 2008-ban. (Ami bár kevés, de érhető, ha nem rendes üzleti modell, hanem egy kirakat csapat volt a lényeg. Vagyis a Honda állt mindent, cserébe nem volt ráírva semmi és nagyon menők voltak.)

Szóval egy készen kapott csapat, ami előző évben kevés, de hasznot termel és reálisan tisztában vagyunk azzal, hogy ebből több is kihozható, csak a mi modellünk nem erről szólt... japániában szokás drasztikus döntéseket hozni, tőlük semmi sem igazán meglepő, de azért ez akkor is büdös.

Globetrotter2014 2013.05.29. 10:47:20

@Grifter: ez egy durván veszteséges vállalkozás volt. Brawn nem csak az 1 fontot tette bele de a saját vagyonát is, mitn válságmenedzser, hogy beinduljon a "cég".

Ha nem nyernek akkor nem jön szponzor (an Honda maga már egy komolyabb szponzorral sem rendelkezett). És Brawn bukik soksok pénzt. Ez volt az ő kockázata és a szponzori pénzek majd a MB bevásárlás a nyeresége.

2009ben a taplreállítráshoz kellett a Mercedes Motor és a kreatív és jogszerű szabályértelmezés. Meg Button aki a félévnyi előnyét kellően lassan hagyta erodálni. A Honda csak búcsúajándékokat adott, hogy egyáltalán Brawn bele merjen vágni.

Globetrotter2014 2013.05.29. 10:48:52

@Grifter: alapvetően nem látod át hogy mi volt a vállakozás része. A lényeg a működési költség, és a Brawn csapat felkészültsége (szabályértelmezés), az alaok erősségét szponzoroktól mentes Honda csapat 2008as eredménye tükrözi. Midnen más Brawn érdeme...

torsen 2013.05.29. 11:25:22

off: Először is megtisztelve érzem magam, hogy Lapaj cikkéhez szólhatok hozzá, nekem ő hozta be a F1-t az életembe. Sajnos vagyok olyan öreg, hogy láthattam azt a bizonyos zeltwegi közvetítést, amit a végén lekevert a magyar királyi Tv, még talán 1976-ban, azóta vagyok rajongó.

on:Az F1 szabályozásának kérdése hihetetlen nehéz ügy. akik visszasírják a "régi szép időket" talán nem emlékeznek a hosszadalmas, unalmas körözgetésekre mindenféle előzés nélkül, ami nem is volt olyan régen. Valamit ebben az ügyben tenni kellett, mert ebben a bizniszben a néző elengedhetetlen. Ő tartja el. Én mint igazi fan is untam sokszor ezeket a versenyeket. Másrészt a szabályozás kérdése azért is fontos mert ha nem teszik, elszállnak a költségek. Egyszer még Keith Duckworth mondta, hogyha motorikus szempontból igazi versenyt- a technológiák versenyét- szeretnénk látni, akkor csak annyit kellene meghatározni, hogy "fiúk, itt van 100 liter benzin, a versenytáv 300km! olyan motort csináltok amilyet akartok!" Ez lenne az igazi verseny! De mibe kerülnének a cuccok? Anno, a visszasírt régi szép időkben-amikor még mindennapos volt a motordefekt- külön edzésmotor és versenyre való motor állt a boxban. És anno a BMW egy általa gyártott turbómotort 100000 márkáért (fiatalabbak kedvéért NSZK fizetőeszköz:) újított fel. Hétvégenként és csapatonként 4-t, 6-t. Ma ez mennyit vinne el? Miből lenne ma a motorblokk, ami a BMW turbóban egy széria sornégyes öntöttvas blokkjából lett kialakítva? A NASA költségvetése nem lenne elég! És hány csapat lenne! Lenne még egyáltalán sorozat? A másik kérdés a trükközés. Trükközés ez? Ez a szó pejoratív, és amit a mérnökök csinálnak, az fejlesztés! Belefér a szabálykönyve? Bele. Csinálta már valaki? Nem! Akkor nálam az előny! A többiek meg, akiknek nem jutott eszébe tiltakozhatnak, de jobb ha inkább szintén fejlesztenek! Én azt gondolom, nagyon szűk a játéktér abban, hogy az F1-t továbbra is autósport és az autóépítés csúcsának tartsuk (mert olyan a műszaki színvonal) és aközött, hogy a korlátlan fejlesztésekkel olyan költségekbe verik a csapatokat, hogy kiürül a boxutca. Bernie bácsit lehet szeretni, lehet utálni, de életben tartja a sportot, és lehet, hogy nélküle csak egy lenne a nemzetközi sorozatok közül. Azt egyébként, hogy továbbra is a csúcs, az is mutatja, hogy időről-időre visszatérnek azok, akik ki-ki lépnek belőle, lsd. BMW, Honda, Renault, és akik adnak magukra folyamatosan kacérkodnak vele, mint pl. a VW.

Amúgy kompresszor-elnevezés ügyben szatyinak adok igazat és egy kis kiegészítés a dugattyús kompresszor kérdéshez: a DKW-nak volt 2T motorkerékpár motorja, amiben a motorhenger(eke)t (álló helyzetű) egy ugyanarra a főtengelyre szerelt fekvő dugattyús kompresszor töltötte.
www.classicsportbikesforsale.com/1936-dkw-ex-works-supercharged-2-stroke/

Grifter 2013.05.29. 11:34:36

@ZF2: Nem akarod érteni, amit leírok: Egy utolsó szar, versenyt sose befejező, több éve levedlett motorokkal futó, full veszteséges, fizető pilótákból vegetáló csapat is pénzt ér, amit ha más nem, egy dubaji sejk vagy orosz oligarcha farzsebből kifizet, hogy szórakoztassa magát egy kicsit.

Egy milliárd eurókat költenek másodvonalbeli focicsapatok felfuttatására - szerinted nem adnának pár tizmilliót egy kis F1-es presztízs-játékért? ;)

Biztos, hogy két oldala volt annak az üzletnek. Vagy valakik borzalmas üzleti döntést hoztak, mindentől függetlenül.

stone pit(er) 2013.05.29. 11:41:21

Érdekes!
Én Renault tulajdonos vagyok, tehát így tessék értelmezni a következő kérdéseimet.
Tehát a Renault gyártotta a turbókat? Akkor ma miért nem teszi? Sem a többi nagy név. Turbókat néhány ilyen termékre (kompresszor) szakosodott cég gyárt. Talán a legismertebb a Garrett. Ez a fránya cég, nem átallott a 70-es évek előtt is gyártani ilyet. Például a második világháború alatt, több repülőgép, azaz a motorgyárak számára.

torsen 2013.05.29. 11:59:21

Kétlem, hogy a Garrett a II.vh alatt kipufogógáz-turbófeltöltőket (mert ez a szabatos neve) gyártott volna. Az elvet egy Büchi nevű svájci szabadalmaztatta valamikor 1910 körül, de HASZNÁLHATÓ (méret, töltőnyomás, tartósság, turbólyuk stb) szgk mérethez igazodó turbót valóban nem gyártottak a '70-es évek előtt. ( a turbóból kicsit gyártani nehéz, nagyot könnyebb) Szerintem egyébként a Renault 1977-es motorjához is valamelyik beszállító adta a turbót, de azt biztosan tudom, hogy a BMW KKK-t használt és egyedüliként nem kettő, hanem egyetlen feltöltőt.
A II.vh alatt egyébként -ha már említésre került- például a Weiss-Manfrédnál is gyártott Messerschnitt Bf-109-ben dübörgő DB-605-ös motorban is volt egy, két fokozatban bekapcsolódó, mechanikus hajtású centrifugálkompresszor. De nem turbó!

madbalee 2013.05.29. 13:46:17

Nem igazan ertem a cikk mondanivalojat? Miert lenne porhintes az a hir, hogy a Honda visszater? Egyaltalan nem foglakozott vele annyit a media, hoyg parasztvakitasnak lehetne nevezni. A mostani Mercis teszt tema sokkal nagyobb, hangot kap.

Amugy erdekes olvasmanyos bejegyzes. Jo lenne ezt egy külön Renault cikkben megirni, kicsit reszletesebben, par interview-t versenyt belinkelni. Akar több posztra osztva.

ata2k6 2013.05.29. 13:51:34

@torsen:
Tudtommal a P-38, a P-51 már a II-ik VH ban turbófeltöltővel rendelkeztek, nem mechanikus kompresszorral...... hogy nem a Garrett gyártotta, az más dolog....

Tizenkettő 2013.05.29. 15:04:21

@stone pit(er): Az utcai autókat ne keverjük a motorsport kisszériás gyártásával. Pl a Renault egyetlen alkatrészt sem gyárt. Mint ahogy senki más sem. Ez csak a szocialista autógyárakban volt divat. Nyugaton már a 70-es években és kiéptett beszállítói rendszer működött. Nem fog egyik autógyár sem pl öntvényeket önteni, majd megmunkálni azokat. Persze a versenysport más, de az majdnem azonos a prototípus gyártással. Ott minden majdnem egyedi, és ott elképzelhető egyes esetekben a saját gyártás és megmunkálás. Turbokat meg kb 3-4 gyár gyárt a világon. (persze a kínai szarokat leszámítva) Pl az r5 alpine turboban, turboban is Garrett volt a 70-es évek végén, 80-as elején.

torsen 2013.05.29. 15:20:55

@ata2k6: A P-38-ban és a P-51.ben különböző motorok voltak, én csak a P-51-ről tudom biztosan, hogy az egy eredetileg Rolls-Royce Merlin amerikaiasított klónja, amit a Packard gyártott. Az eredeti Merlin motor-csakúgy mint DB sorozat-kétfokozatú mechanikus hajtású centrifugálkompresszoros volt.Szerintem a Packard is így gyártotta, de ha tudsz mást örömmel veszem... Egyébként ezt a mondatot találtam:"This fuel allowed higher manifold pressures, which were achieved by increasing the boost from the centrifugal supercharger. The Merlin XX utilised the two-speed superchargers designed by Rolls-Royce, resulting in increased power at higher altitudes than previous versions" Az angolban a supercharger az mecha kompresszor.

torsen 2013.05.29. 15:45:18

@Tizenkettő: Igen, az autógyártók maguk is elismerik, hogy egy új jármű értékének csak kb. 40%-t teszi ki az ő munkájuk. De még mindig messze ez a legnagyobb arány a gk-n belül. Tehát az ő nevüket viseli. Egyébként bár motorblokk öntéssel nem mindenki foglalkozik (van aki igen) de a forgácsoló munkákat már az autógyárak végzik...
Bocs és még egy. A "szar" kínaiakon kívül is több mint 3-4 a turbógyártók száma, csak hogy cáfoljalak: Garrett, KKK, Holset, Airesearch, HKS, IHI,és bármilyen furcsa talán a Bosch, aki a Mahle-val (megint ismerős név) állt össze közös gyártásra...

Tizenkettő 2013.05.29. 16:32:32

@torsen: A 3-4 gyártó alatt azt értettem, hogy nincs sok belőlük, nem akartam összeszedni őket. De a turbos autókat gyártó autógyártókhoz viszonyítva igen alacsony a számuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.29. 16:32:57

@whale: Nem hinném. Ja, persze DRS és hasonló marhaságok OFF.

stone pit(er) 2013.05.29. 17:38:06

Természetesen én is csak az internetről tudok tájékozódni. Mindenesetre én úgy értem, hogy turbó, legalább is amit az Allison motorokhoz kapcsoltak. (P-38)
en.wikipedia.org/wiki/Allison_V-1710

stone pit(er) 2013.05.29. 17:50:18

Sőt, a Focke-Wulf 190-es későbbi, egyedibb variánsaiban is feltűnt, állítólag. Legalábbis angolul supercharger, és az air compressor szavakat használják.

stone pit(er) 2013.05.29. 17:52:37

Egész pontosan a turbocharged szót is használják a BMW801 és a DB 603 esetében.

stone pit(er) 2013.05.29. 17:55:27

Turbocharged BMW 801 és DB 603

stone pit(er) 2013.05.29. 17:57:15

No! Nem én vagyok az ember aki mindent kétszer mond. Azt hittem eltűnt a hozzászólásom.

Globetrotter2014 2013.05.29. 21:43:38

@Grifter: te pedig továbbra sem vagy hajlandó megérteni hogyha egy vagyon értéke kevesebb mint a fenntartási költsge akkor azt nem tudod eladni pénzért.

Grifter 2013.05.29. 22:11:30

@ZF2: 1,7 millió fontért el tudom fogadni az álláspontod. Van most nálad ennyi, vagy visszatérjünk rá később?

Grifter 2013.05.29. 22:13:57

@ZF2: Jah, ha adnál hozzá egy egész éves reklámfelületet is két F1-es autón, az anyukámat szeretném mindkettőre, a dizájnt rádbízom.

laverdasfc 2013.05.29. 23:46:08

Turbofeltoltest hasznaltak az Allison V-1710 motornal (P-39) es az FW-190 egyes verzioinak BMW 801-es motorjanal.
"Én ugyanis még nem hallottam „turbinakompresszorról”, és nem véletlenül nem."
Gazturbinak szevasztok...

torsen 2013.05.30. 07:36:43

@stone pit(er): Én azt gondolom, hogy az elnevezések keverednek kissé, de az angol turbocharge az kipufogógázzal hajtott turbófeltöltőt jelent (magyarul egyszerűen turbó). A supercharge tulajdonképpen jelenti a feltöltést magát, mint fogalmat, illetve általában a mechanikusan a főtengelyről hajtott kompresszort. A BMW Jumo motorról is vannak infók, de én konkrétan a kezemben tartottam a DB-605 kompresszorát, amit mechanika hajtott. Pásztor professzor úr gyűjteményéből került, aki áramlástant tanított nekünk. Azt, hogy turbófeltöltő nem volt valószínű a II.vh idejében (bár elvileg lehet) abból gondolom, hogy a lényegesen nagyobb méretben (tehát könnyebben) elkészített gázturbinák (pl. Me-262) is alig-alig készültek el a háború végére. Az Allison motor is azért necces, mert gt.-t a németeken kívül csak az angolok tudtak összebarkácsolni, tőlük folyt át a tudás az USA-ba a háború után. Egyébként egyszerű a dolog, valaki írjon egyetlen- mondjuk a '60-as években készült- szgk-t vagy tgk-t, amiben turbó volt.

gigabursch 2013.05.30. 08:45:33

@mennyi?husz!:
Lehet hogy Ross Brawn-nak van valami magyar felmenője, mert itt évezredes játék, hogy a jogszabályokat hogyan játsszuk ki.

Most ép egy egész Ojjópalyi Jujjdejó is emiatt köhög, mert uszkve 10 éve nem csinálunk mást.

gigabursch 2013.05.30. 08:49:19

@torsen:
Nem ok nélkül lopták el kis kis hazánkból Jendrassik Györgyöt a II. VH végén, ugyanis a többiekhez képest messze előrébb járt ismereteiben és tapasztalataiban a gázturbinát illetően, mint bárki más.

gigabursch 2013.05.30. 08:53:09

@torsen:
Hajót, azt tudnék többet is, mert a azokban üzemi szinten ment már a harmincas években a turbó feltöltés, és a Láng-gépgyár által használt Schülzer liszenszek, meg azok khmmm továbbfejlesztései, akárcsak a Jendrassik gépgyár 30-as évekbeli hajógépei üzemi szinten voltak turbósak.

Igaz ott a helytakarékosság és a kenőolaj hűtése nem volt akadály.

Intercooler csak a 60-as évektől kezdett megjelenni a hajógépekben is.

Globetrotter2014 2013.05.30. 09:33:12

@Grifter: nézd meg a 2008as Honda mennyi reklámeflületet tudott értékesíteni. Csak a kedvedért, az earthdream nem reklám, hanem a Honda "anyukjájnak neve". Szal a felület nem ért semmit.

Grifter 2013.05.30. 15:08:06

@ZF2: Bocsásd meg nekem, de te annyira ostoba vagy, hogy arra nincs szó. A legutolsó, elindulni se tudó autón is el tudod adni a reklámfelületeket, mert ha csak egyszer mutatják, amikor kiég a rajtnál, már az is óriási reklám, hiszen az F1-ről beszélünk. A Honda nem akarta eladni azokat a felületeket (vagy egyáltalán, vagy azoknak és annyiért, vagyis mindenáron, vagy kitudja), amiért le lehet őket hülyézni.
De ha te azt hiszed, hogy egy F1-es autón nem tudsz eladni minden négyzetcentimétert reklámoknak, akkor csak téged kell lehülyézni.

...és itt befejeztük, lelkes kis vakbuzgó fórumozótársam ;)

Lapajszerint 2013.05.30. 15:18:58

Kedves Mindenki!

Most szeretnék megkérni mindenkit, aki ebbe a fórumba ír, hogy tartsuk fenn egymással szemben a minimális emberi tiszteletet, még akkor is, ha nem feltétlenül mindenben értünk egyet. Köszönöm!

És ígérem, hogy hamarosan reagálok majd a nekem címzett felvetésekre is, láttam őket és nem feledkeztem meg róluk, csak éppen tornyosulnak az asztalomon a leadandó munkák, amikkel most sürgősen foglalkoznom kell. Hamarosan jelentkezem. Üdv. L.

Globetrotter2014 2013.05.30. 22:47:26

@Grifter: ha ennyire okos vagy akkor miért nem adtál tanácsot a Hondának?

Nézd meg a képet, nem tűnik fel valami?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Button_Canada_2008.jpg

Nyilván nem akarták 20 dolcsiért odaadni a Beate Uhsénak.

A milliós rezsiköltség mellett az a pár kimaradt reklám mér nem tétel.

De te nyilván meg tudnád oldani hogy ingyen utaztasd azt az X darab autót csapattal kontinensről kontinensre, szal neked a 20 dolcsi is pénz...

Grifter 2013.05.31. 02:07:40

@ZF2: Attól, mert ismételgeted, még nem lesz kisebb baromság pajtás. Nyugodj meg szépen és gyúrjál agyra.

Tessék, két idézet a wiki-ről, ami egyértelművé teszi, hogy nem holmi jelképes összegről volt szó:

"Many possible new owners were linked to the team, including Prodrive boss David Richards[11] and Mexican businessman Carlos Slim.[12] It was also rumoured that the team would enter the 2009 season with backing from driver Bruno Senna's personal sponsors and Honda itself. Senna would have been joined by Jenson Button and the team would have used Mercedes-Benz engines.[13]

On 18 February, it was confirmed that Virgin Group had made a bid to buy the team.[14] However, the team was eventually saved by a management buy-out led by Honda Racing team principal Ross Brawn."

"On 5 March 2009 Ross Brawn (54%) with minority partners CEO Nick Fry (31%) Nigel Kerr (8%-former Honda finance chief), John Marsden (3%-former Honda head of Human Resources), Caroline McGrory (3%-Former Honda legal counsel), plus Gordon Blair (1%-former Honda director) completed a 100% buy-out of Honda F1 and announced entry to the 2009 F1 World Championship under the new name Brawn GP."

Biztos nehezen dobták össze a dollárt...
[google translate segít]

Most pedig eridj szépen békével.

torsen 2013.05.31. 10:19:38

@gigabursch: Igen, és nem ok nélkül volt Jendrassik működő gt-nak a jelzése CS-1 (csónakmotor), hogy ne keltse fel a németek figyelmét...
Kösz a hajós infókat, de én konkrétan szgk, tgk. mérethez passzoló turbókat nem tudok a 1960-as évekből. Túl kicsi volt ezeknek a motoroknak a légnyelése/kipufogógáz "termelő" képessége ahhoz, hogy egy működő turbó a '60-as évek színvonalán megvalósítható legyen. De ne legyen igazam, és írj példát, legalább többet tudok én is. És bár például a DB-601...605-ös repmotorok cca. 34 literesek voltak, mégse tudtak rá turbina hajtású feltöltőt csinálni! Egyébként hihetetlen, hogy mire volt képes a magyar ipar 1944-ben, ma egy ilyen motor alkatrészenek legyártását nem tudom, hogy vállalná-e bármely magyar vállalat?

torsen 2013.05.31. 10:26:34

@gigabursch: Ja, és még a teljesség kedvéért, meg a szépsége miatt, DB-605:

www.enginehistory.org/G&jJBrossett/Daimler-Benz%20DB%20605A.JPG

Szépen látszik a centrifugál kompresszor, amit egy kúpfogaskerék hajtás forgat:

www.pilotfriend.com/aero_engines/images3/23.jpg

34 liter, V-12, lógó hengerek, tiszta alumotor, hengerenként 4 szelep, vízbefecskendezés, metanolbefecskendezés, 2000Le

Lapajszerint 2013.05.31. 19:09:09

@sandor26: @laverdasfc: olvasóim figyelmébe ajánlom az új bejegyzést a blogon, de természetesen mindenki másnak is, aki megtisztel vele, hogy végigolvassa. Köszönöm az észrevételeket. Üdv. L.

Blindmouse 2013.06.17. 16:48:47

@torsen: Igen volt egy legenda a BMW blokkokról hogy a gyárudvar hátuljában évekig "edzették" a blokkokat úgy hogy ott rohadtak hóban napon esőben, és odajártak ki a melósok vizelni is rájuk... :D

Nem tudom mennyi igaz ebből... :D

Lapajszerint 2013.06.17. 23:44:30

@Blindmouse: Igen, én is határozottan így tudom! A blokkokat eredetileg már kidobták, mert olyan méretű motort már nem csináltak, amelyhez azok kellettek, ócskavasnak számítottak. És azért vizeltek rájuk a melósok, mert ebédidőben arra jártak kajálni, és jövet lusták voltak a WC-ig elmenni.
A turbóhoz viszont pont ez a méret kellett, és ezért ezek a "megnemesedett" öntvények lettek a világbajnok BMW turbók alapjai.Akkoriban sokan tudtuk így, és nyilván ez az igazság. Nem szabad elfelejteni, hogy egy F1-es istállóhoz csak néhány darab motor kell, s ennyiért költséges lenne új sorozatokat öntetni...

torsen 2013.06.18. 09:18:13

@Blindmouse: Ez szerintem sem legenda, én BMW-s gyári anyagban olvastam, amiben büszkén hivatkoztak rá. Egyébként nem biztos, hogy az öntöttvas hátrányt jelent, mert a BMW 4 hengerese értelemszerűen nagyobb vibrációt keltett, mint a jól konstruált V6-osok. A rezgést meg az ÖV sokkal jobban csillapítjam, nem mellesleg nagyobb szilárdságú és jobban bírja a turbók magasabb üzemi hőmérsékletét. Nem véletlen, hogy a ma terjedő 3 hengeres varrógépmotorok+turbó (ford ecoboost 1.0 is ilyen) újra ÖV-vel készülnek. Az alu kis súlyát lassan nem kompenzálja a viszonylag kis szilárdsága és alacsony olvadáspontja. BMW háromfokozatú turbóval szerelt új dízele pl. acéldugattyúval készül!!!

Blindmouse 2013.06.22. 04:34:09

@Lapajszerint: Kíváncsi lennék hogy a vizelet mennyiben tette "edzettebbé" azokat a blokkokat. :D

Végülis a melósok elmondhatják magukról hogy elég sokat beleadtak a Formula 1-be :D

@torsen: Öntöttvas blokk az nem rossz dolog.. oké, nehéz, de tartósabb tényleg, mint valami buta perselyezett alumínium..

Mellesleg már marhakíváncsi vagyok a jövő évi turbomotorokra.. de a motoszkáló kisördög folyamatosan súgdossa a fülembe hogy ez azért nem lesz az a feeling mint amikor a Lotuson a BOOSTmeter bele-belenyalt a 4.5 bar-ba a műszerfalon..

torsen 2013.06.24. 08:28:43

@Blindmouse: Nos, számomra is elég brutál egy 4,5 bar feltöltési nyomás, de megoldják a fiúk! Egyébként, ha jól emlékszem, a turbókorlátozás éppen úgy kezdődött, hogy a kiosztott lefúvószelepek 4,5bar-on nyitottak. Akkor se hittem el! :-) egyébként nem tudom, hogy lesz-e, van-e töltőnyomás korlátozás 2014-től? Azt gondolom, hogy ennek nem lenne értelme, mert a környezettudatos teória alapján a kipufgáz minden mJ-ját hasznosítani kellene. Erre lesz az ERS. Jó lenne belelátni, hogy mik azok a nagy, turbónak látszó dobozok a Merci meg a Renault turbók hengersorai között! Mert nem csak turbók az biztos! Valami elektromos, vagy mechanikus energiatároló felé is lesz/van leágazásuk az biztos!

torsen 2013.06.24. 08:34:30

@Blindmouse: Az öntöttvas téma is érdekes, mert az alut valóban csak a sűrűsége teszi használhatóvá. Ha a fajsúlyra vetített szilárdságot nézzük, akkor már az ÖV is veri. Az acélöntvény meg pláne. Szerintem, ha megfelelően kis falvastagságú és kellő merevségű ÖV vagy acélblokkot tudnak gazdaságosan tervezni/gyártani, akkor a sorozatgyártásban lemondanak az aluról.

Blindmouse 2013.06.25. 19:27:20

@torsen: ez a nyomásértékre beállított, kiosztott BOV nem az INDYCAR-ban volt?

Valahol van egy kb 1986-os könyvem a formula 1-ről. érdekes dolgokat olvastam benne.

csapatonként sematikus ábra a vízbefecskendezésekről (a ferrarié igen ötletes volt pl annakidején amikor a turbonyomást használták fel a víz mozgatására)

torsen 2013.06.26. 11:23:49

@Blindmouse: Én úgy emlékszem, hogy volt ilyen eszköz (nevét nem tudom de gyanús ez BOV, ami lefúvószelep) és versenyek előtt FIA plombás darabokat sorsoltak belőle minden motorhoz. Anno még arról is cikkeztek, hogy ennek a szelepnek volt némi tehetetlensége, amit a Honda turbói használtak ki a legjobban. Hogy hogyan, ne kérdezd!

Blindmouse 2013.06.28. 17:24:58

BOV biztosan volt, különben a 4.5BAR nyomásból feltorlódó levegő, az első gázelvételnél csavarta volna le a kompresszorkereket a turbo tengelyéről. :D

Majd megkeresem azt a könyvet.. elég sokat okosodtam belőle visszamenőleg, lévén a nyolcvanas években még erőteljesen gyerek voltam...
süti beállítások módosítása