Lapaj szerint

Lapaj szerint

Puskás Öcsi Kásája

1 komment 2017. július 14. 20:51 - Lapajszerint1

         Egy a Puskásról szóló rádióműsorban hangzott el az a mondat, amelynek egy része valahogy így szólt: „…és Puskásnak volt valami Kása nevű embere…”, és ez megütötte a fülemet. A beszélgetés azután könnyedén átsiklott a témán, egy halk igenlés után, ami Hegyi Iván kollégámtól és barátomtól jött, aki a labdarúgás történetéből a világ bármely egyetemen professzor lehetne, (kivéve Magyarországon, ahol nemrégen a Népszabadság sportrovatának a székét húzták ki a feneke alól, hacsak nem ment már korábban nyugdíjba), aki nyilván éppen olyan jól tudja ki volt „Öcsi Kásája”, mint én, de hát a beszélgetés nem az Öregről szólt, több idő nem volt rá.

002.png

          Azt, hogy az Aranycsapat nagyjai hogyan fedezték fel, hogyan találtak rá Kása Feri bácsira (hivatalosan Kasa, mert román állampolgár volt eredetileg), azt nem tudom, annyira öreg még én sem vagyok. Viszont annyira öreg igen, hogy a sportban, no meg az újságírásban azért valamennyire kortársaim, sporttársaim, esetleg barátaim legyenek azok a fiúk, aki a Feri bácsi első magyar sportbarátai lettek. Akiktől vagy a zuhany híradóban, vagy más helyütt, még idejében megtudtam, merre találom az öreget, ha szükségem lenne rá.

          És amikor rátaláltam, kiderült, hogy aranyat, sőt, gyémántot találtam! Egy aranyszívű idős embert (akkor már), aki egész életét annak szentelte, hogy segítsen mindenkin, aki segítségre szorul, támogassa azokat, akik rászorulnak. És amikor sokszori találkozásaink során végre összeállt életének története, kiderült az is, hogy élete, ha vállalkozna valaki rá, hogy filmre vigye, simán verné a mai legjobb kalandfilmeket is.

          Azt egyébként, hogy Öcsiék már a kora ötvenes években megtalálták Feri bácsit, abban semmi csoda nincs. Igazság szerint, az öreg házát (vagy házait, mert azt azért nem lehetett tudni, hogy hány bérház volt ott a környéken az övé) Bécs belvárosa felé menet el sem lehetett kerülni. Ott állt (és áll ma is a Rennweg-en, csak Ő nincs már többé) egy csúcsos saroktelken, mellette az udvaron az autó javító műhely, három vagy négy állással, tehát nem nagy, szerény, aztán oldalt a garázsok. Egyikben Kása bácsi szemefénye, egy öreg, de kitűnő állapotban lévő bézs színű Mercedes, amelynek a rendszáma volt a kincs: 002!

          A háború utáni Bécsben kiadott második rendszám.

          Nem tartom a sorrendet, kezdhetjük itt is. Az ifjú Kasa, mint autószerelő, a rommá lőtt várost, és főleg autóparkot látva, rögtön meglátta az ebben rejlő óriási lehetőséget. Bécs ekkor még (1954-ig) négyhatalmi megszállás alatt volt, és az egyik, mondjuk a szovjet zónában voltak a legjobb összetört, szétlőtt kocsik, a franciáknál a motorok, az amerikaiaknál, akikkel a legjobban összemelegedett új alkatrészeket is lehetett szerezni…Az új városvezetésnél pedig azt kellett elintézni, hogy őt bízzák meg a roncs autók felújításával, természetesen a köz javára.

          Az első üzemképes kocsit természetesen, és az 1-es rendszámot a polgármester kapta, a másodikat viszont, már Kása Feri. Az üzlet pedig szépen kiteljesedett. És amikor Puskásék valamelyik jelentős meccsükért egy halom pénzt kaptak (akkori szemmel), akkor természetesen Kása Feri bácsihoz fordultak, fordulhattak, hogy szerezzen nekik gyorsan tizenvalahány Opelt, mert mindannyian azt akartak venni, majd vettek is. Bár nem volt egszerű.

          Hogy aztán Kása Feri hogyan is került Bécsbe?!

          Senkinek nem kívánom, hogy utána csinálja.

          Kása Ferenc a boldog békeidőkben román katonatiszt volt, méghozzá technikai, mérnökkari tiszt, pilóta, autóvezető és javító, szóval minden technikai dolgoknak ismerője és tudója. És kiváló tanár is egyúttal. Annak kellett lennie, mert a király kinevezte a fia nevelőjének, testőrének is egyben. Ő tanította királyfit autót vezetni, repülni, talán még lovagolni is. És ez nem vicc! Hanem történelmi tény!

          Évtizedekkel a második világháború után (amely nem kedvezett erre felé a királyoknak), amikor ismét felszabadultunk és az akkori királyfi, mint emigráns király hazatérhetett Bukarestbe, Bécsben megállíttatta a vonatát, és magához kérette az idős Kása Feri bácsit, hogy még egyszer láthassa egykori oktatóját.

          A háború alatt Kása Ferenc vadászpilóta volt. Postaszolgálatot látott el, ami azt jelentette, hogy nem egyszer ellenséges területek felett kellett átrepülnie. Kétszer is vesztére. Mert kétszer lőtték le. Mindkétszer megúszta, és a második zuhanása osztrák területen történt, így maradt végül Bécsben.

          Eredetileg azonban Amerikába vágyott, és el is ment Detroitba, a világ autógyártásának a központjába. De aztán valahogy nem tetszett neki a rendszer, már persze az, ami a gyárakban volt, nem tetszettek a böhöm nagy autók, és rájött, hogy Ő végül is európai, és visszajött.

          De ahogy történni szokott, ő még ebből az amerikai kitérőből is hasznot húzott, nem is akármilyet. Mégpedig akkor, amikor John Kennedy amerikai elnök Bécsbe látogatott, és természetesen hozta magával a páncélozott nagy böhöm amerikai autóját. Amelyre nem akadt itteni sofőr, az amerikai pedig nem ismerte a , várost, nem lehetett rábízni az elnököt. Nos, Kása Ferencre rá lehetett. Így aztán ő vette az amerikai elnök autóját, amíg az Bécsben volt!

001.png

Kupaktanács és vacsora Kásáéknál Szepesi Gyurival, Puskás Öcsivel, Kurucz Tónival.

          Életének egy egészen új, és szép fejezete kezdődött, amikor Puskásék kint maradtak Nyugaton, illetve, amikor, a magyar forradalom után lazultak valamelyest az utazási korlátok. Kása bácsinak, aki ekkorra már erősen bácsi korba lépett, a magyar sportolók körébeni ismertsége megdöntött minden korábbi határt. Ő pedig felkészülten várta a meg-megújuló rohamot. Tőle, ha beköszönt hozzá valaki (és mondom, az út szélén lakott, ott jártunk el előtte), az nem tudott eljönni úgy, hogy ne kapott volna tőle egy jókora csomagot: abban egy óriási kalácsot, narancsot, kilónyi csokoládét. És esetleg egy másodikat is, hogy hozza el, Feri bácsi valamelyik kedves ismerősének…

          Már régóta özvegy ember volt, a lakása időnként ennek megfelelően is nézett ki, az egyik szoba mindig tele a csomagokkal, a konyha valami készülő étellel…Volt azonban egy nagyon kedves, korabeli barátnője, aki a gondját viselte. Bár nem laktak egy fedél alatt. A hölgynek is megvolt ugyanis a maga vagyona, a saját háza (ötemeletes), és abban lakott.

          És akkor végre a Puskás. Vagy nem is! A Görbe! Papp Laci!

          Amikor ugyanis Papp Laci megkapta az engedélyt, hogy profinak álljon, akor Bécsben vívta a „hazai” mérkőzéseit, az volt az otthona. Pontosabban Kása Feri bácsi háza! Nála lakott, ott volt a magyarok világtalálkozója, amikor meccse volt. Mert az természetes, hogy Lacit megnézni Öcsi is felugrott Madridból, vagy ahol éppen volt. Szepesi Gyuri sem vetette meg a vendéglátást, már csak azért sem, mert ilyenkor Kása bácsinál világszínvonalú konyha volt, olyan, mint Pesten a diplomata hotelban, vagy régen a Vörös Csillagban a Szabadság hegyen.

          Nem véletlenül. Amint ezt már megírtam már a Los Angelesi-i olimpia előtt megjelent, s a bojkott miatt méltatlanul elhallgatott szakácskönyvemben, amely Kurucz Antal barátunkról szólt azzal a címmel, hogy: (Ugyan) Mit esznek azon az olimpián?...

          Amikor ugyanis jött a meccs, mentek a telefonok: Tóni a szűzmáriádat, Neked feltétlenül jönnöd kell!, Ott lesz az Öcsi, a Laci, a… és Kurucz Tóni ment, és főzött. Bakonyi bordát ahogy a Sváb ( ez volt Puskás) szereti, meg amit csak kért a nép, a saját szája íze szerint…És amikor Öcsi megérkezett, belépett, meglátta Kurucz-ot, már csak a kaja érdekelte:

          Tónikám!... Az anyád mindenit! Mit főztél?...Csak nem bakonyit?!

          Mintha nem tudta volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://lapajszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr3312664323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.09.16. 16:31:33

:-)

Kár, hogy elapadtak a sztorik és a szakértő írások.
süti beállítások módosítása