Lapaj szerint

Lapaj szerint

Senna Magyarországon

17 komment 2014. május 07. 12:28 - Lapajszerint

Senna-2 (1).jpg

Majdnem azzal kezdtem ezt a megemlékezést, hogy annyiszor, és annyi mindent írtam már az elmúlt harminc év alatt Ayrton Sennáról, hogy abból akár könyvet is írhattam volna…, de még idejében eszembe jutott, hogy hát könyvet is írtam. Méghozzá kettőt is, igaz, az egyik csak félig az enyém, mert az eredetit Christopher Hilton írta még 1990-ben angolul, és én csak a magyar változatot írtam Tarnai Ági nyersfordítása alapján. Ági azokban az években még az Autóklubban dolgozott, (most már évek óta Brüsszelben él és dolgozik), és egyrészt ő volt a tolmács Bernie Ecclestone első budapesti látogatásain és tárgyalásain, továbbá ő fordította azt az első szerződéstervezetet, amelyet Bernie már az első alkalommal magával hozott, a Magyar Nagydíjakról.

Hilton könyve máig emlékezetes számomra, és remélem egykori olvasói számára is, mert nagy beleérző képességgel, és lélekkel írta meg a fiatal Senna angliai tartózkodását, kemény harcát a Forma-1-be kerülésért, és a későbbi nagy diadalokat is természetesen.

ayrton-senna-6.jpg

A második könyvem ennél sokkal szomorúbb. Eredetileg a Hungaroring tíz éves jubileumát készültem benne megénekelni, amely tíz évben Ayrton Senna volt a „Hungaroring királya”, (sokak szemében máig az maradt), de közbejött valami, ami alapjaiban változtatta meg ennek az írásnak a hangulatát.

Húsz évvel ezelőtt, 1994. május 1-én én Chilében, Antofagasta klinikáján feküdtem, a kiszáradásos halálból, és az Atacama sivatagból visszajövet, infúzióval a karomban, és kissé még kábultan. De nézhettem, és néztem a tévét, egy kis színes készüléken Imolából San Marino Nagydíjának a közvetítését. Előzményeket természetesen nem tudtam: nem tudtam, hogy előző nap Ratzenberger már halálos balesetet szenvedett, csak Senna falnak ütközését láttam, és az azt követő pánikot, amelyből megérthettem a szörnyű következményt, Ayrton halálát.

Fentebb már leírtam, hogy abban az évtizedben, a Hungaroring és a Magyar Nagydíjak első évtizedének legnagyobb sztárja Ayrton Senna volt, annak ellenére, hogy olyan nagyságok voltak vele versenyben, mint Nigel Mansell, Nelson Piquet és mások. De Senna karizmájával, kedvességével, és a belőle sugárzó nyugalommal és megfontoltsággal egyikük sem versenyezhetett. És természetesen a tehetségével sem, amely már az első alkalommal megmutatkozott: mint minden új pályának, a Hungaroringnek is volt egy, a mérnökök által előre, papíron kiszámított ideális, azaz „leggyorsabb köre”, amit aztán Ayrton már az első edzések egyikén megjavított!

Senna-Prost_1988_Hungary_02_PHC (1).jpg

Hirtelen és értelmetlen, sőt sokak számára hihetetlen halála ennek megfelelően óriási gyászt hozott a magyar szurkolók tízezrei számára. Azonnal országszerte megalakultak a Senna klubok, azaz Budapesten is létrejött egy egyesület, amely később egybe fogta a Senna-hívőket. Mert hívőkről volt szó, a szó legnemesebb értelmében. Egyik ilyen fiatalembernek a már említett könyvemben egy egész fejezetet szenteltem például, mert dokumentált esete hasonlatos volt az olyan emberek megtéréséhez, akiknek megjelent Jézus Krisztus, és megváltoztatta egész életüket. Az ő számára Ayrton Senna volt az a szent ember, aki a kocsmatöltelék, árokban alvó elveszett fiatalból dolgos, takarékos és tisztességes embert csinált. Aki Senna példájából nyert lelkierőt életének alapvető megváltoztatására. Életében egyetlen egyszer került Ayrton közelébe, egy tesztelés alkalmával, Zsembery Jenő jóvoltából tudott besurranni Senna boxába, és ott két mondatot beszélgetni vele s egy fényképet készíteni – és ennyi elég volt számára, egy életre!

Hogy ma mi van vele, nem tudom, mert elváltak útjaink, de azt a házat Vértesszőlősön, amelyet „megváltása” után épített, azt ma is meg tudom mutatni a hitetlenkedőknek.

És tény az is, hogy ez a fiatalember találta ki, már a Senna Egyesület tagjaként, (amely egyesület, ha csökkent létszámmal is, de talán még létezik Fater Egyesület néven megalakítójáról és éltetőjéről, az akkori hatodik kerületi polgármesterről, Farkas Györgyről „elnevezve”), hogy állítsanak szobrot Ayrton Sennának a Hungaroringen. Természetesen közadakozásból. Az első adományozó, (ez sem érdektelen), az akkor III. kerületi polgármester, a sportot (is) igen szerető Tarlós István volt.

Összejött a pénz, elkészült a mellszobor, és fel is állítottuk a Hungaroring főbejáratának közelében. Nem biztos, hogy jól emlékszem, de Mogyoród (vagy Fót) katolikus lelkésze szentelte meg, az akkori brazil nagykövetnek és természetesen a Senna Egyesület tagjainak a jelenlétében. A szobor évekkel később, amikor létrejött a Hungaroringen a világbajnokok szoborparkja, átkerült oda, a társai közé.

Közben a Káposztásmegyeri Kultúrházban Senna emlékünnepet tartott az egyesület, amelyre az egész országból érkeztek vendégek, s hozták magukkal a saját készítésű emléktárgyakat, amelyeket Ayrton emlékére csináltak. Kézi hímzésű párnákat, falvédőket, korsókat, népi mintás tányérokat, s ezerféle más dolgot, a szeretet ezerféle jelét. Frankl Andris barátommal mi is „felléptünk” az eseményen, megosztva emlékeinket, ismereteinket a több száz főnyi közönségünkkel, Ayrtonról.

De dal is született egy fiatal dalnoktól Sennáról: Adeus Ayrton! – címmel, amelyet ma is őrzök a lemezeim között…

Amikor hazajöttem Chiléből, természetesen már várt itthon a munka: Dobor Dezső barátom, és szinte állandó tettestársam már előkészítette egy Senna-film forgatását, már csak hozzá kellett látnunk. A szöveg megírása természetesen, meg az összekötő kommentár rám tartozott, a szerkesztés és a kép „beszerzése” pedig az övé. Amiben szerencsénk is volt. Dezső éppen Brazíliában forgatott valamilyen foci anyagot, és természetesen elzarándokolt a temetőbe, Ayrton sírjához is, és beszélt a sapkaárussal, aki siratta legjobb ”árucikkeinek” viselőjét.

Elkészült a filmünk, amellyel tisztelegtünk Senna emléke előtt, s amellyel, úgy vélem ma is, hogy nem vallottunk szégyent, a sok hasonló alkotás között. Hogy most merre van, vagy megvan-e még a kópia, nem tudom. A mai modern változatokkal összemérhető lenne-e ? Valószínűleg nem. De a gyász, az érzés, a lélek, amit beletettünk, az őszinte volt, és biztos, hogy ma is hatna.

A szöveget persze ide írhatnám: „Világbajnokok nem szoktak versenyautóban meghalni. Világbajnokok ágyban párnák között szoktak meghalni, vagy barátjuk autójának kipróbálása közben, „csak egy kör”, felelőtlenül – és így tovább…

Húsz év múltán nem láttam értelmét „a régi húrok pengetésének”, hiszen a fájdalmunkat már enyhítette a múló idő, az új nemzedékek számára pedig, akik soha nem láthatták Ayrtont, a világ akkor érzett fájdalma talán érthetetlen is lenne.

Nincs azonban szívem kihagyni egy „alkotást”, amelyet az utolsó polihisztorok egyike, Ruszanov András barátom küldött a minap, Kanadából, miután már évek óta ott él. Még ma is szenvedélyesen szereti a Forma-1-et, a statisztikákat, és, mint látni fogjuk a verseket is. (Különösen azokat, amelyeket ő írt).

           

In Memoriam Ayrton Senna 

 

A Morumbi hegyen jártam álmomban,

lágy szellő kísért felfelé utamon,

a Tabebuia-k susogták küldetésemet: 

köszönteni jöttem hősöm, Ayrton-t

 

Szent Pál városa már csendes,

mikor álmom eléri a valót,

ébredő múlt kavargó emléke

idézi meg hősömet, Ayrton-t

 

Egy kisfiút látok egy gokartban

ki máris első a rajtrácson,

feszülten várva a startra,

Igen, ez csak ő lehet; Ayrton

 

Hite repíti előre, s egy örök

tűz segíti túl a kanyaron,

egy belső erő hajtja a motort,

egy erő, melyet úgy hívnak Ayrton

 

A pálya fölött felhők adnak randevút

trópusi eső hull alá monoton,

csak az idő az ellenfél,

de a győztes mindig Ayrton

 

Teher alatt nő a pálma,

éveken át s csatákon,

lélek a tudással vív harcot

s az akarat edzi Ayrton-t

 

Méltó elődök nyomában halad,

Fangio, Clark után szabadon,

a teljesítmény, ami számít

s abban nincs még egy Ayrton

 

Nemes riválisai is tudják

de,ha nem, érzik valahol,

olyan bolygóról érkezett

ahol a maximum = 1 Ayrton

 

Pályája csúcsán jár, 

s nincs törés az életvonalon,

misszióját beteljesítendő

töretlen hittel halad Ayrton

 

Monaco, Spa, Suzuka,

Estoril avagy Donington,

megannyi csodát művel s emléket

hagy ránk Ayrton

 

Aztán egy hétvégén hirtelen

vetélytársát hiányolja a bajnok,

élőadásban üzen s búcsúzik,

s békét köt (magával is) Ayrton

 

Az őt megillető s megszokott helyen

száguld azon a bizonyos futamon,

ott az élen, elöl, viszi a sors előre

az örök versenypályákra  Ayrton-t

 

Űrt hagy maga után, s varázslat 

helyett marad a mély fájdalom,

a Miért-ekre már nem jő válasz,

s én azóta is azt a hétvégét átkozom....

 

A Morumbi hegyen a Nap leszáll,

lágy szellő kísér lefelé utamon, 

csak a Tabebuia-k susogják szerteszét

Te voltál s maradsz a hősöm, Ayrton!


 Ruszanov András

 

képek:
http://www.motorsportretro.com/2014/05/alain-prost-senna/
http://whatculture.com/film/blu-ray-review-senna-is-a-well-executed-triumph-of-compelling-story-telling.php
http://f1madness.co.za/ayrton-senna-the-formula-one-legend-a-special-tribute/

A bejegyzés trackback címe:

https://lapajszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr346128598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakazértistotalcar 2014.05.07. 13:32:00

Farkas György VI.ker.-i polgármester volt (1998.2002)
Ayrton Senna R.I.P.

murray 2014.05.07. 15:07:55

én konrétan emlékszem hogy a hungaroringen a betonkerítésen kívülről 94 után még évekig ki volt spray-el írva valami "Senna Forever" szerű felirat. mentünk a futamra és sokan keresztet vetettek előtte. megható volt.

Imi36 2014.05.07. 16:02:30

Nekem ezekkel az írásokkal egy bajom van, de az nagy! Mire belejövök, addigra mindig vége van! Lehetne minden írása sokkal sokkal hoszabb! Ön azon kevés emberek közé tartozik, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, és a szaktudásuk is megvan hozzá! Gyerekkorom óta kedvelem Önt, és a stílusát!

Hurri Kán 2014.05.07. 16:08:59

Ismét egy -most már mondhatom, megszokott- kiváló írás.

SCHUMI1988 2014.05.07. 16:12:08

Tisztelt Dávid Sándor!

Ha az Ayrton Senna - Egy cserép virág helyett... című 1 órás műsorra gondol, akkor az Nekem megvan. Szívesen elküldöm Önnek.

Gomulka Béla 2014.05.07. 16:41:19

Andrew Frankl (BBC, Sunday Times és még nyilván ezer más médium) magyar? Tényleg, mintha annak idején írt volna az Autó Motorba.

Gomulka Béla 2014.05.07. 17:12:37

Véletlen egyezés, olyan is van. De akkor az Autó Motorba ki írt Andrew Frankel név alatt?

schawo2 2014.05.07. 18:55:06

Andrew frankl = Frankl András, természetesen.

schawo2 2014.05.07. 18:57:20

Nélküle valószínűleg sosem lett volna F1 Magyarországon.

Lapajszerint1 2014.05.07. 19:38:12

@csakazértistotalcar: mea culpa. Egy kerületet tévedtem. Hiába, vidéki vagyok.
@Imi36: Én meg igyekszem magam visszafogni a terjedelmet illetően, nehogy olvashatatlanul hosszú legyek. Köszönöm.
@SCHUMI1988: a címére sajnos nem emlékszem. De ha az a temetői és temetési kép, amely ebben a blogomban is szerepel benne vn, akkor az az a film. Illetve: a tavalyi Adeus Ayrtonban a teljes szövege jelent meg. Előre is köszönöm.
@schawo2: Illetve Frankl Andrishoz mindenkinek. Akár Frankl, akár Frenkl, akár András, akár Andrew, akár Endru. És mindegyik nevén természetesen magyar származású gyerek, akit a szülei vittek ki Angliába 56-után. Az egyetemet már ott végezte, talán Nottinghamban, ahol Robin Hood is járhatott volna, de ezt majd ő maga megírja, ha elolvassa ezt a blogot. Kint előbb fotózott, közel az autósporthoz, majd egy kiadóban dolgozott, végül a nagy olajválság idején kollégájával megvett két folyóiratott, a CAR-t, és a TRACK címűt, amelyeken később nagy pénzt keresett. Amikor még fiatal suhanc volt, akkor fényképeket küldözgetett az Autó-Motor című újságnak és aláírásokat írt hozzá. Ez még Liener György idejében, sőt előtte volt. Később aztán megismerkedett Vitray Tamással és Gyulai Pistával Londonban a tenisz, és főleg unokanővére kapcsán, aki évtizedekig Vitray főgyártásvezetője volt. Innen már csak egy lépés volt, hogy amikor az MTV elkezdte közvetíteni a Forma-1-et, időnként beüljön mellém néhány versenyen. Ahhoz, hogy a Magyar Nagydíjak megszülessenek az ég világon semmi köze sem volt, akárcsak nekem. Az egy másik magyar úrnak köszönhető egyedül, akit Rohonyi Tamásnak hívnak, Sao Paolóban él, egykor Londonban dolgozott, és testi-lelki jóbarátja Bernie Ecclestone -nak. Az ő ötlete volt, hogy Bernie ide hozza versenyt. Frankl Andris közreműködött az első Magyar Nagydíj közvetítésében is: Knézi Jenő és én közvetítettem a versenyt, Gyulai István készítette a verseny előtti interjút Sennával (a végén pedig én), Andris pedig egy operatőrrel a boxutcából jelentett. Mindezt persze részletesen megírtam a Magyar Forma című E-könyvemben is. (Most jövök rá, hogy talán külön kellett volna választanom a válaszokat. Elnézést. Majd beletanulok.)

Nesebar 2014.05.07. 19:55:00

Knézy ipszilonnal írandó.

Lapajszerint1 2014.05.08. 14:08:00

@Nesebar: Kösz., hogy figyelmeztettél erre a súlyos hibára. Hiszen nem tudhattam, mivel csak harminc évig dolgoztunk együtt.
süti beállítások módosítása